вторник, май 19, 2009

Антибръчки програма

Ако имате притеснения, че кожата ви изглежда по-стара отколкото се чувствате, вероятно елиминирате някои от причините и факторите, които я състаряват.





Известният дерматолог в медицинския център към университета в Ню Джърси Робин Ашинов заедно с още няколко свои колеги отбелязват кои са основните фактори, които правят кожата по-сива, остаряла и набраздена с бръчки.

Да се справим с тези причини зависи от нас:

1. Скрийте се от директните слънчеви лъчи.

В едно изследване, в което участвали няколко двойки близнаци, пластичният хирург Дарик Антел от Ню Йорк открива, че излагането на слънчевите лъчи играе дори по-голяма роля при появата на бръчки от факторите на наследствеността. Тези от близнаците, които не излагали кожата си на слънце изглеждали по-млади от братята й сестрите си, любители на слънчевите лъчи.


2. Не пушете!

Резултатите от медицинските изследвания са категорични – цигареният дим прави кожата по-стара. При пушене се освобождават ензими, които разрушават колагена и еластина – важни компоненти в структурата на кожата.


3. Спокойният сън е важен.

Дерматологът от Йейл – Николас Периконе казва, че когато не си доспиваме системно, тялото започва да произвежда излишно количество кортизол – хормонът, който разрушава строежа на клетките.


4. Носете подходящи очила.

Всяко повторение на лицева мимика може да пренатовари даден мускул и така да формира вдлъбнатини по повърхността на кожата. Затова носете очила, специално направени за вас. И още – носете слънчеви очила, за да не присвивате очите си на слънчевата светлина - превантивна мярка срещу "пачи крака" (фините и досадни бръчици около очите)!


5. Яжте по-често риба.

Много видове риба, като сьомгата и други високопланински видове са добър източник на протеини, които от своя страна са основен "строител" на кожата и важен източник на киселината омега-3.


6. Яжте повече плодове и зеленчуци.

"Ключът – казва доктор Краус – е в антиоксидантите в състава им. Те се борят със свободните радикали и така помагат на кожата да запази младежкото си и здраво излъчване.


7. Използвайте хидратанти.

Жените предимно залагат на продуктите против стареене и така често пропускат факта, че върху дехидратирана и суха кожа много по-лесно се появяват бръчки.


8. Миенето на лицето:

Според дерматолозите от медицинския център към университета Мериленд, чешмяната вода премахва от кожата нейната естествена защита и миейки я твърде често вие я отслабвате.