понеделник, май 25, 2009

С аромат на лавандула

Дори и само веднъж да сте видели лавандулово поле в разгара на цъфтежа му и да сте вдъхнали приятния и незабравим аромат на лилавото море, няма как да не се влюбите завинаги в това растение.



Всички двадесет и пет вида от рода Лавандула, които са част от голямото семейство Устоцветни произхождат от района на Средиземно море и Канарските острови, а някои видове се срещат в Индия.

Ако разтъркате между пръстите си цвят или лист от лавандула, ще усетите характерния аромат, който се отделя от уханното етерично масло. Растението го произвежда с жлезистите си звездовидни власинки, разположени по повърхността на листата и цветовете.



Името на растението идва от латинската дума Lavarе, която означава "мия". В Древен Рим започва използването на лавандулата за хигиенни цели - като добавка във водата, с която са миели ръцете си преди храна или във ваните за къпане за придаване на свежест и аромат.

Първи през 13 век масово лавандула започват да отглеждат монасите в градините си. Точно манастирските градини са предшественици на днешните ботанически градини и само в тях в миналите векове е можело да се отгледат и видят много чуждоземни и лечебни растения.

Лавандулата обединява голяма група растения, от които най-разпространени за отглеждане в градините са Английската или Остролистна лавандула (Lavandula angustifolia), известна още като медицинска или обикновена лавандула.
Тя е с тесни, бледо зелини ляста,с оттенък към сиво или синкави. На дълги стебла се образуват бели, розови или виолетови цветчета. Цялото растение е ароматно.

Френската лавандула, или Широколистна лавандула (Lavandula stoeshas) и нейните сортове имат необикновено красиви съцветия, дребните й цветове са обагрени в различни нюанси на виолетовото, а сортът "Alba" е с бели цветове.

Искате да си отгледате лавандула?

Ако се чувствате аристократ по душа,защо не?!:) Тя е един от задължителните обитатели на всяка английска градина и балкони.

Предпочита слънчево разположение, но може да вирее и на полусянка. Почвата трябва да е лека, а растенията да се поливат обилно и да се подрязват след завършване на цъфтежа. При по-студен климат е хубаво да й се осигури зимно укритие или растенията да се отглеждат в саксии или контийнери, които през зимата се съхраняват в прохладни помещения при минимално поливане.

Размножаването става чрез резници, които се вземат от майчиното растение през пролетта от нецъфтящи части или през лятото и есента от полувдървенели стъбла. Отглеждането от семена е по-трудно, защото им е нужен период, в който трябва да се държат на ниски температури.

Как се използва лавандулата в градинарството и декорацията?

Всички видове лавандула внасят своето неотразимо очарование. Те могат да се отглеждат сред другите ароматни треви и растения. Може да се засаждат в група по няколко растения или поединично. За отглеждане в контейнери е са подходящи нискостъблените сортове и сортът "Hidcote".

В градините по Средиземноморието (Гърция, Италия) лавандулата е задължителен елемент при оформяне на геометрични елементи, защото отлично се поддава на подрязване. Идеално се съчетава с различни ароматни растения с жалта окраска на цветовете, които контрастират и на техния фон изпъкват нейните сини и виолетови цветове. Традиционно се комбинира с различни видове и сортове сантолина, която наричат още "памуковата лавандула" с нейните жълти кълбовидни цветове, и розите.

Цветовете на лавандулата се събират, когато са се отворили напълно и в това време тяхната окраска и аромат са най-интензивни. Сушат се на сенчесто и добре проветриво място.
Още от далечното минало сухите цветове и листа от лавандула се ползват за освежаване на шкафове и помещения, за ароматизиране на бельо и дрехи като ефикасно средтво против молци.



Традиционно се използват и при приготвяне на риба и месо в Южна Франция. Като почитана подправка в провансалската кухня лавандулата влиза в състава на сместта Herbes de Provence заедно с целина, естрагон, майоран, джоджен, розмарин, мащерка и плодчета от резене.

По стара традиция в страните от Средиземноморието цветовете на лавандулата се използват в кулинарията при приготвяне на печива, сладка, за ароматизиране на захар и сол. Там разпространен и много обичан е лавандуловият сладолед, който е с популярността на ваниловия.

В домашната аптека маслото от лавандула е незаменим помощник при разтривки и масажи за снемане на стрес, отпускане, против болки в ставите и главата, както и добро средство против изгаряне.
Против лошо настроение, стрес и умора, за разпускане и релакс, много подходяща е ваната с лавандула.

Днес лавандуловото масло се използва широко в медицината, козметичната и парфюмерийна промишленост. В България за получаване на лавандулово масло се култивира само Остролистната лавандула, а българското лавандулово масло е със световен стандарт за качество.