вторник, юни 09, 2009

Кълнове за здраве

Един от начините човешкият организъм да се пребори със заболяванията без помощта на лекарства е ако в менюто присъстват кълнове от прораснали зърна.



Какво представляват кълновете за организма? Те са естествени витамини, микроелементи и полезни вещества, които са в удобен и лесен за усвояване вид.

Според учените силата на полезното действие на кълновете върху човешкото здраве се крие в това, че консумирайки ги човек получава цялостен жив организъм в състояние на максимална жизнена активност. Консумацията им е зареждане на организма с готова енергия.

Кълновете въздействат със силата на естествените антиоксиданти, вградени в живата тъкан на растенията и действат на клетъчно равнище. Имат способността да спират разрушителните процеси, които свободните радикали предизвикват. С други думи, те пресичат болестта в зародиш.

Кратка информация за химичния състав и лечебни свойства на някои кълнове:

Пшеничени и ръжени кълнове - съдържат протеини, въглефидрати, фосфор, магнезий, манган, калий, калции, цинк, желязо, селен, мед и др., витамини В1, В2, В3, В5, Е, биотин.
Подобряват състоянието на кожата и косата, облекчават последствията от стреса, забавят процеса на стареене, помагат за нормалната дейност на мозъка и сърцето.

Слънчогледови кълнове - съдържат висококачествени протеини и мазнини, лецитин, голямо количество калций, йод, желязо, мед, В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, D, F, каротин, биотин. Те укрепват нервната система, опазват доброто зрение, поддържат кожата млада, нормализират киселинно-основния баланс в организма.

Тиквени кълнове - богати са на протеини, висококачествени мазнини, магнезий, форфор, мед, желязо, витамини В1, С, Е, каротин, богати са на цинк, който е нужен за нормалната дейност на главния мозък.

Соеви кълнове - съдържат протеини и мазнини, лецитин, фибри, калций в големи количества, калий, желязо, магнезий, цинк, селен, манган и фосфор, мед, кобалт, витамин С, В1, В2, В3, каротин и пълен набор от аминокиселините, от които се нуждае човешкия организъм. Помагат на организма да се освободи от излишния холестерол, подпомагат профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, нормализират обмяната на веществата, нормализират работата на черния дроб, подобряват функциите на главния мозък, успокояват нервното раздразнение.

Кълнове от леща - съдържат протеини, калций и фосфор в големи количества, цинк, желязо, магнезий, селен, мед и витамини С, Е, F, В1, В3, В6, В9. Подпомагат кръвообразуването и ускоряват процесите на оздравяване. Полезни са за често боледуващи деца, при анемии и загуба на кръв, след прекарани ангина и простуди, подходящи са за профилактика на бронхит.

Важни условия и изисквания за отглеждането и консумацията на кълнове:

1. Най-подходящи за отглеждане на кълнове са стъклените, порцеланови, керамични или емайлирани съдове;

2. Изборът на зърна е много важен. В зърната не трябва да има дригу зарна или камъчета, зрънцата трябва да са узрели, цели, да не са влажни, да не са заразени с гъбички или други вредители. Най-подходящи са зърната на едногодишна възраст. По-старите не са за предпочитане;

3. Измиване, преди да се поставят за отглеждане. Измиването трябва да стане с голямо количество вода. Изхвърлят се всички зърна, които изплуват на повърхността при миенето - те са мъртви или непълноценни.

4. Слад като се накиснат, семената се промиват с обилна течаща вода, за да се отстранят спорите на плесенните гъбички и ферментните отрови, образуващи се по време на покълването. Това трябва да става всеки ден, три пъти дневно.

5. За получаването на кълнове, зърната се накисват за 1-2 денонощия.
ВНИМАНИЕ! Дължината на кълновете за консумация не бива да надвишават 2 сантиметра. В противен случай те стават ОТРОВНИ!

6. Водата, която остава след повторното и последващи отмивания съдържа много полезни вещества. Добре е този разтвор да се приема. Може да се добавя от него към зеленчукови или плодови сокове, може да се ползва и за поливане на цветята в саксиите. Важното е това да е водата след вторичното промиване и тя да е чиста и безцветна.

7. ВНИМАНИЕ! Зърната, които не са прораснали не трябва да се употребяват в храната, защото са болни. Те могат да предизвикат запек.

8. Как да се консумират правилно? Като се дъвчат много дълго, за да може с помощта на слюнката, за да постъпи без загуби запазената в тях необработена енергия в човешкия организъм.




Кратко ръководство за "произвеждане" на пшеничени кълнове:

1. Вземат се добре измити зърна.
2. Изсипват се в чиния.
3. Заливат се с вода така, че тя едва да ги покрива.
4. След 8 до 10 часа зърното се измива под течаща вода.
5. Поставя се отново в чинията и периодично се овлажнява до покълването.
6. След ден и половина до 2 дни се появяват нежните бели кълнове.
7. Пщеницените кълнове са готови за употреба.

Кратко ръководство за отглеждане на зелен спратус - зелени кълнове от пшеница, слънчогледово семе върху почва:

1. Върху обикновен трапезен поднос, върху чието дъно се посипва пръст, смесена с торфен слой от 2-3 сантиметра се поставят измитите, промивани и накиснати в продължение на 12 часа семена. През това време се промиват поне два пъти, за да се предпазят от засъхване.

2. В страните на подноса се правят дупчици за оттичане на излишната вода, а прорасналите зърна се разпределят по повърхността на почвата на известно рязстояние едно от друго.

3. Поливат се с вода и се захлупват с друг поднос, за да се създаде благоприятен микроклимат и се оставя 3 дена.

4. След третия ден капакът се маха и кълновете се поставят на добре осветено място, но не под директни слънчеви лъчи.

5. Поливат се 1 път дневно.

6. Зеленият спратус е годен за употреба след 7 до 10 дни.

7. Консумира се като се отрязва до корена.